Vsestransko dragocen program

Predavanja so zelo smiselno in zelo pedagoško urejena. Imel sem občutek, da so v glavnem vsi profesorji dali najboljše, kar so lahko v tistih urah, ki so jim bile na razpolago. In ta program, se mi zdi, da me do neke mere senzibilizira za integracijo duševnega in duhovnega spremljanja ljudi, ki so v stiskah in hkrati tudi v duhovnem iskanju. Ni mi pa dal dovolj sposobnosti ali pa orodij, da bi znal te stvari tudi dejansko uporabljati. Prebudil mi je pa radovednost v tej smeri. Morda bom katero od teh pobud, ki sem jih začutil, malo globlje pogledal in začel udejanjati.

Poživil je moje vsakdanje notranje življenje in molitev. Bolj redno sem začel delati eksamen. In učim se tudi molitve. Predvsem predajanja in predanosti Svetemu Duhu. Za to sem v osebnem življenju nekako najbolj hvaležen.

Za službo sem pridobil veliko misli, spoznanj, vprašanj in jih lahko delim s svojimi službenimi kolegi, ki so večinoma agnostiki, in  tudi s tistimi ki so verni. Na ta način  bi lahko globlje razpravljali o duhovnih vprašanjih, o smislu življenja v duhu duhovnosti in religije, predvsem o staranju in umiranju.

Za druge ljudi sem pa pridobil nekoliko več navdušenja za duhovne stvari. Ta program daje veliko spodbud. Ni namenjen temu, da bi dosegli neki status v akademskem življenju. Lahko pa zelo pomaga k osebnemu duhovnemu izpopolnjevanju, pa tudi usposablja človeka za vodenje določenih skupin, recimo bibličnih ali drugih v domači župniji ali v škofiji.  Spodbuja tudi h kakšnim novim pristopom, kjer bi se bolj integrirala duševna in duhovna dimenzija v človekovem notranjem življenju,  tudi širše morda, v življenju skupnosti.

To, kar je najbolj dragoceno v tem programu, je, da je potrebno kar precej pozornosti in energije, za nagrado pa lahko dobim nekaj orodij in spodbud in navdihov, ki mi lahko bistveno pomagajo bodisi v zakonskem življenju, v službenih odnosih  ali v odnosih in situacijah, v katerih se ljudje znajdemo.

Ta program je dokaj naporen in zahteven, tudi nekaj stane, tako finančno kot časovno, vendar pa povrne nekajkrat več, kot je bilo vloženo. Pomaga k osebni duhovni rasti, istočasno pa tudi k strokovni duhovni rasti. Pa tudi k bolj izčiščenemu pogledu na Kristusa kot človeka in kot Boga. Poudarja celostno vzgojo na področju duhovne rasti. Poenostavi in postavi pod vprašaj najbolj osnovne stvari v krščanskem vsakdanjem življenju.

Priporočal bi ga kolegom psihiatrom. Psihoterapevtom, ki se zanimajo za integracijo duhovnih vsebin v svoje vsakdanje delo. Ki uporabljajo duhovno anamnezo pri svojem delu s pacienti, da bi jih bolj celostno vodili. In da lažje razmejijo svoje delo na duševnem področju od duhovnega spremljanja. Priporočil bi ga tudi tistim v župniji, ki so bolj zagreti za skupno molitev in so animatorji v skupinah. S tem programom se lahko bolj intenzivno poglabljajo v duhovne vsebine. Priporočil bi ga tudi učiteljem, pedagogom, socialnim delavcem, ki jih duhovnost zanima in nanjo računajo, ne samo v osebnem življenju, ampak tudi pri svojem delu. Pa seveda bi ga priporočal tudi teologom in  duhovnikom, ki so sicer  že končali temeljni študij duhovne teologije, vendar pa lahko z duhovnim izpopolnjevanjem pridobijo več aplikativnih možnosti  za uporabo svoje teologije v življenju z ljudmi. (Jože K.)