Ta metoda je nekoliko bolj zahtevna, hkrati pa zelo zanesljiva. Temelji na opazovanju sluzi in materničnega vratu ter merjenju bazalne temperature.

Po tej metodi je neplodni čas na začetku ciklusa  pri vseh ženskah vsaj prvih 5 dni, če je bila predhodni mesec ovulacija potrjena z dvigom temperature in če se prej ne pojavi znak sluzi(vlažen občutek ali kakršnakoli sluz). Vse ženske, ki imajo zabeleženo dolžino zadnjih 12 ciklusov,  si lahko izračunajo število neplodnih dni na začetku ciklusa: npr 27(najkrajši ciklus)-20 = 7. Tiste, ki imajo določeno najzgodnejšo zvišano temperaturo v predhodnih 12 ciklusih, si lahko izračunajo še natančneje: npr: 15(najzgodnejša prva zvišana temperatura v 12 ciklusih)-8 = 7. V obeh primerih je zadnji neplodni dan 7., seveda če se prej ne pojavi znak sluzi. Če se prej pojavi znak sluzi, je to začetek plodnih dni. Naslednje dni je sluz vse bolj prozorna in vlecljiva. Vrhunec plodnosti je zadnji dan, ko je sluz najbolj plodna. Konec plodnih dni pa določimo na podlagi opazovanja sluzi in merjenja telesne temperature. Neplodno obdobje po  ovulaciji se začne ali zvečer tretjega dne po vrhuncu plodnosti, določenem z opazovanjem sluzi ali zvečer tretjega dne z zvišano telesno temperaturo. Upoštevamo dejavnik, po katerem se neplodni dnevi začnejo pozneje. 

Pod vplivom hormona progesterona je temperatura drugi del ciklusa nekoliko višja. Vsak dan, približno ob istem času, preden vstanemo, si izmerimo telesno temperaturo v nožnici, danki ali v ustih pod jezikom z navadnim termometrom. Dobljeno temperaturo takoj vnesemo v tabelo na polovico desetinke stopinje  Celzija natančno. Raziskave so pokazale, da se temperatura dvigne dan pred ovulacijo ali najpozneje 2 dni po njej. Konec plodnih dni nastopi  tretji zaporedni dan zvišana temperatura vsaj za dve desetinki stopinje nad temperaturo prejšnjih šestih dni. Višja temperatura ostane ves drugi del ciklusa. Pade običajno zadnje jutro pred menstruacijo. Če ostane dvignjena več kot 18 dni, zelo verjetno pomeni nosečnost. Na izmerjeno temperaturo lahko vplivajo poznejše vstajanje, neprespana noč, pitje alkohola, potovanje, stres, bolezen in še marsikaj drugega.  Zato te meritve damo v oklepaj in jih ne upoštevamo.

Preiskovanje materničnega vratu

To preiskovanje ni nujno potrebno, je pa lahko dopolnilo in kontrola drugih opazovanj. Potrebno je paziti na dobro higieno. Po menstruaciji je maternični vrat zaprt, trd kot konica nosu, sega niže v nožnico in ga je razmeroma lahko otipati. Ko se približuje ovulacija, pod vplivom estrogena  postane mehak kot ušesna mečica, rahlo odprt, leži više v nožnici, tako da ga s prsti teže dosežemo. Po ovulaciji je spet tak, kot je bil po menstruaciji. To opazovanje postane pomembno, kadar je spremljanje sluzi zaradi različnih dejavnikov moteno.

Poleg vseh omenjenih opazovanj se v tabelo lahko vnašajo tudi občutek napetosti in občutljivosti v dojkah ter bolečina v spodnjem delu trebuha, ki nastopi v času ovulacije. Vendar se ta dva znaka  ne pojavita vedno in nista zanesljiva.

Zadnja leta  se pri nas v okviru Društva Betanija na tečajih poučuje izpopolnjeno simptotermalno metodo imenovano SENSIPLAN. Kontakt: www.sensiplan.si, aa.praznik@siol.net Metodo poučuje tudi Simona Medvešček ki je pri nas uvedla sodobno aplikacijo(my-wonder.com, www.my-wonder.com)

Moderne naravne metode se pogosto omenja kot nezanesljive, vzrok za to je v nepoznavanju in nenatančnosti. Ob natančnem opazovanju in pravilnem določanju plodnih in neplodnih dni pa je zanesljivost primerljiva z najučinkovitejšimi umetnimi metodami. Teh na tem mestu ne bom opisovala, saj o njih lahko povsod veliko preberemo in slišimo. Omenila bi le, da ne gre vseh metati v isti koš. Moralno etično je velika razlika med kondomom, ki mehanično preprečuje pot semenčicam navzgor in materničnim vložkom, ki lahko preprečuje ugnezditev oplojenega jajčeca.

Milena Igličar, spec. ginekologije in porodništva

Več informacij:

http://www.irh.org/symptothermal.html

http://www.fertilitycare.net

http://www.naprotechnology.com