Na veliki četrtek smo brali poročilo, kako je Jezus umival noge svojim učencem (Jn 13,1-15). Ta prizor me zadnje čase vedno bolj nagovarja. Zakaj? Jezus je s tem zelo nazorno pokazal, da je prišel med nas kot tisti, ki nam želi služiti. Iskal je neverjetne načine, da bi nam pokazal, kako smo mu dragoceni. Da bi se tega še bolj zavedali, je pri zadnji večerji šel do vsakega učenca in mu umil noge. Kaj takšnega ni v tistem času naredil nobeden Jud drugemu Judu. Judovski gospodar ni smel ukazati svojemu služabniku, ki je bil Jud, da mu mora umiti noge. Jezus pa je kot Božji Sin, kot pravi Bog sam svobodno pristopil do vsakega učenca in mu umil noge. Na koncu jih je spodbudil, da naj to delajo tudi drug drugemu. To naj bi njih in nas spominjalo nanj, na njegovo ljubezen, ki se ne ustavi pred ničemer, temveč vedno znova išče poti, da drugemu naredi dobro, da da drugemu čutiti, da je dragocen in ljubljen. Po tem naj bi namreč drugi spoznali, da smo njegovi učenci, ko se ljubimo med seboj, kakor nas on ljubi, tj. da si tudi med seboj »umivamo noge«, delamo drug drugemu tudi tisto, kar se zdi, da je preveč poniževalno.

Umivanje nog (Foto Žnidaršič)

Papež Frančišek je leta 2017 noge umil 12 ljudem, med njimi trem ženskam, muslimanu, in dvema moškima, ki sta bila obsojena na dosmrtno ječo. Poudaril je, da je Jezus želel postaviti zgled za vse kristjane. Jezus namreč pravi: »Če sem torej jaz, Gospod in Učitelj, vam umil noge, ste tudi vi dolžni drug drugemu umivati noge. Zgled sem vam namreč dal, da bi tudi vi delali tako, kakor sem jaz vam storil.« (Jn 13,14-15)

Ob tem prizoru umivanja nog sta mi pred očmi moja mama in ate. Kadarkoli pridem domov, ju vidim, kako sta z veseljem drug ob drugem. Zaradi starosti, bolezni in onemoglosti se mama po zajtrku, kosilu in večerji uleže. Ate sede k njej in ji masira noge, da bi jih na ta način ogrel, saj jo vedno zebe, in ji tudi olajšal bolečine. Vedno znova me gane, da ji želi ate pomagati, čeprav vem, da v glavi vedno nosi na desetine opravkov, ki bi jih rad naredil, pa izbere tisto, ki dobro dene njegovi ženi.

In vidva draga zakonca? Kako se vidva počutita ob tem? Imata tudi vidva kakšno podobno izkušnjo drug z drugim ali pa mogoče tudi to isto gesto, s katero vam sozakonec pokaže, koliko mu pomenite? Ali pa je to doživeto med vama na takšen način, da bi se ob tem najraje razjokali?

Se vama ne zdi, da bi vaju lahko prav takšne geste še globje povezale?

Poizkusita. Ljubezen je iznajdljiva. Morda se vama ob tem predlogu prebujajo dvomi, ali je to res potrebno.

Tudi moj sobrat p. Marko Rupnik vaju spodbuja, da bi stopila na pot konkretne ljubezni in prinesla v ta svet to, kar najbolj potrebuje: zakonsko in družinsko bogoslužje ljubezni, ki služi, ki išče, kaj je dobro za drugega, in to udejanja. Prisluhnita njegovemu nagovoru: https://avdio.ognjisce.si/share/svetovalnica_2020_04_10_p_Marko_Ivan_Rupnik.

Ob koncu postnega časa, v katerem se je začel tudi čas epidemije, se je vajina posoda z željami iz postnega časa že izpolnila z resničnimi dogodki med vama (O tej pobudi lahko več prebereta na https://duhovnoizpopolnjevanje.home.blog/2020/02/26/za-vaju-ki-zelita-prepletati-zakonsko-in-druzinsko-zivljenje-z-vero/). Mogoče se zdi, da posode več ne potrebujeta. Vendar vedita. Ne moreta se nikoli tako navaditi ljubiti in spoštovati drug drugega, ne da bi se bilo potrebno vedno znova svobodno odločati, da bosta naredila drug drugemu nekaj, kar bo za drugega dobro. Vedno vama bo še kako prav prišlo, če bosta imela tudi kakšno zunanjo spodbudo, nekaj, kar vaju bo spomnilo, kaj bi bilo dobro, da naredita svojemu sozakoncu.

Umivanje nog sozakonca (Foto Žnidaršič)

Še vedno je čas epidemije, ko sta prisiljena biti doma, biti več skupaj. Ta čas je lahko čas večjih preizkušen. To je čas negotovosti, nemira, strahov, napetosti. Hkrati pa je tudi čas velikih možnosti, ko se lahko še globlje udejanji med vama resnična ljubezen, ki služi, ki išče dobro za drugega. Skupaj s križanim in vstalim Jezusom Kristusom bosta lahko vstala iz vsakršnega »groba«, ki se bo morda zgodil v vajinem odnosu. Zmogla bosta uresničiti vse, kar je vpisano v globino vajinih src in si oba srčno želita že od prvih dni vajine ljubezni.

p. Ivan Platovnjak DJ

V tem času epidemije koronavirusa lahko najdeta precej različnih podpor na področju duhovnosti, Svetega pisma ter psihosocialnem in družinsko-terapevtskem dela na spletni strani Teološke fakultete: https://www.teof.uni-lj.si/medijsko-sredisce/spremljanje-epidemije.