Seznam profesorjev na študijskem programu

ALUMNI ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA DUHOVNO IZPOPOLNJEVANJE

Tretje letno srečanje udeležencev Duhovnega izpopolnjevanja (2019)

Letno srečanje slušateljev programa Duhovno izpopolnjevanje je potekalo v sredo, 13. novembra 2019. Alumni programa smo se zbrali v avli Teološke fakultete. Veliko veselje je bilo ponovno srečati sošolke in sošolce, s katerimi smo doživeli veliko lepega. Vsi (55 nekdanjih in sedanjih slušateljev) pa je v nadaljevanju z zanimanjem prisluhnilo navdihujočemu predavanju prof. Maksimiljana Matjaža: Kristus nas je osvobodil, da bi ostali svobodni (Gal 5,1). Pavel – svobodni oznanjevalec evangelija.

Po predavanju smo v skupinah razmišljali tudi o vprašanju, na kakšen način nas apostol Pavel spodbuja k oznanjevanju evangelija v Cerkvi na Slovenskem.V naši skupini smo, med drugim, izpostavili vprašanje profesorja ob Gal 2,17,kdaj se mi izkažemo za grešnike? Odgovor, ki ga je podal, je: ko nismo v Svetem Duhu, ko gradimo na samem sebi. Sveti Duh je Duh občestva, Duh Očeta, je Duh, ki dela v nas Božje otroke. Če se to zapre, storimo greh proti Svetemu Duhu in posledica tega greha je smrt – osama, izoliranost, egoizem. Če gradim na svoji moči, bom ugotovil, da sem grešnik in posledice bodo, da tam ne bo življenja … Osebno to pretresljivo dejstvo že leta opazujem na področju birmanske pastorale: če oznanjevalci ne upoštevamo dovolj povezanosti in prijateljstva s Svetim Duhom (ponekod morda niti oznanilo o Svetem Duhu ne pride do staršev, botrov in birmancev), ali lahko pričakujemo življenje v Duhu, veri in sadove Duha?

Odličen program Duhovno izpopolnjevanje nas spodbuja in opogumlja, da bi poglabljali in se veselili duhovnega bogastva, ki smo ga deležni kot odrešeni Božji otroci, svobodni v Kristusu in med seboj povezani v občestvo kot bratje in sestre. Po predavanju in pogovoru v skupinah smo to občestvo s hvaležnostjo izkusili tudi v bratsko-sestrskem druženju ob koncu srečanja. (Polona Vesel Mušič)

Prek osrednje teme Kristus nas je osvobodil, da bi ostali svobodni (Gal 5,1). Pavel – svobodni oznanjevalec evangelija, je prof. dr. Maksimilijan Matjaž prisotne peljal skozi Pavlovo pismo Galačanom in pokazal način branja, da bi Pavla, velikega govornika, pisca in teologa, predvsem pa gorečega Kristusovega apostola, bolje razumeli. Nekaj misli udeležencev: duhovno usposabljanje utrjuje v spoznanju obstoja skrivnosti, zaradi katerih je potrebna vera,  osvobaja od nevednosti, postajamo trdnejši in bolj goreči oznanjevalci,  nenehno spreobračanje je naša stalnica, Bog dela tudi iz greha dobro  – pri vsem tem nam je Pavel zgled.  Naša stalna prošnja: “Gospod, pomnoži nam vero!” (Marta Ciraj)

O srečanju nam govorijo tudi fotografije